Terugblik KetenKennisDialoog ‘Welke dierlijke producten eten we nog in de toekomst?’

9 oktober 2023 – ‘Welke dierlijke producten eten we nog in de toekomst?’ Dat was de hamvraag tijdens de KetenKennisDialoog van 27 september, georganiseerd door het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP) en met dagvoorzitter Marijn Frank. Naar verwachting zullen er op termijn meer groente en fruit, peulvruchten, volkorenproducten en onverzadigde oliën en minder vlees, zuivel en eieren op ons bord liggen. Maar welke dierlijke producten eten we dan nog wel? En hoe worden de dieren gehouden en gevoerd? En wat betekent dat voor de veehouderij, de diervoedersector, keurmerken, de levensmiddelenindustrie en het assortiment in de supermarkt?

Ondersteuning voor ketenprojecten
Bij de bijeenkomst waren deelnemers aanwezig afkomstig uit de dierlijke productieketen van veehouder tot retail, foodservice en horeca, kennis- en onderwijsinstellingen, banken en overheden. Dat is heel mooi, vindt Marijn Frank, onder andere bekend van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde. Maurits Steverink legt kort uit wat het Marktprogramma VDP de bedrijven in de keten te bieden heeft aan ondersteuning en onderzoek. Samen met alle partners van het marktprogramma is prioriteit gegeven aan het thema milieu en klimaat met de vraag of dit thema ook betrokken kan worden bij het vermarkten, naast dierenwelzijn.

Circulair voedselsysteem
Er is al veel aandacht voor het verminderen van de consumptie van dierlijke producten en het marktprogramma bundelt alle krachten voor betere, duurzamere dierlijke producten. Welke dat zijn en afkomstig van welke dieren vergt kennis van het toekomstig voedselsysteem. Daarom is het interessant om meer te horen over het onderzoek van Hannah van Zanten, dat werkt aan een overall visie op het voedsel van de toekomst. Onder leiding van Hannah van Zanten heeft een team van Wageningen University & Research een model ontwikkeld om voldoende gezond voedsel te produceren binnen de grenzen van de planeet. Een circulair voedselsysteem, gebaseerd op technologie én ecologie, leidt tot minder broeikasemissies en landgebruik en duurzamer (dierlijke) producten. Voor het invoeren van een circulair voedselsysteem is wel een cultuurverandering nodig, waarvan de ervaring leert dat een stap-voor-stap-benadering de beste resultaten oplevert. Samenwerking tussen alle partijen is daarbij cruciaal en daarin kan het Marktprogramma VDP een rol spelen. Meer weten over de bijeenkomst en de presentaties? Lees dan verder in de presentaties en het verslag van de KetenKennisDialoog.

Nieuwsbrief Marktprogramma VDP 
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws, activiteiten en ontwikkelingen van het Marktprogramma? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief via het inschrijfformulier op onze website!