Vakonderwijs over duurzamer dierlijk krijgt handen en voeten

12 maart 2024 – De Werkgroep ‘Duurzamer Dierlijk structureel in vakonderwijs’ van Marktprogramma VDP wil zorgen dat alle vakmensen van de toekomst in horeca en slagerijen op de hoogte zijn van keuzes die ze kunnen maken voor duurzamere dierlijke producten. Tot op heden is kennis over duurzamere dierlijke producten geen onderdeel van het examen. Maar de samenwerkende partijen in het Marktprogramma VDP zouden graag zien dat dit daar deel van uitmaken voor leerlingen en studenten van verschillende niveaus.

Onderwijsspecialist Bespeak heeft, in opdracht van het ministerie van LNV en het Marktprogramma VDP, de wensen en eisen voor alle functies in slagerijen en horeca opgesteld in samenwerking met de praktijk. Binnenkort levert Bespeak haar resultaten op.

“Twintig jaar geleden was er nog weinig aandacht voor duurzaamheid en dierenwelzijn”, zegt Frank de Rond, directeur van Livar, een groep Limburgse boerderijen die varkensvlees met het 3 sterren Beter Leven Keurmerk produceren. “Maar de wereld is veranderd en we willen studenten leren om door te vragen en de verschillen te zien, zodat ze hun eigen afweging kunnen maken bij de productie en inkoop van varkensvlees.” Hij vertelt dat een bijeenkomst met verschillende stakeholders zinvolle input voor een nieuw onderwijsprogramma heeft opgeleverd.

Dat beaamt Jacques Rijk, beleidsmedewerker bij de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), die initiatiefnemer was voor de branchevereniging van ambachtelijke slagers. Hij vindt het belangrijk dat kennis dat het vakonderwijs ‘gelardeerd’ wordt met kennis over duurzaamheid en dierenwelzijn. “Het is goed om te zien dat dit nu in een stroomversnelling komt. Daar zijn wij blij mee!”

De Werkgroep van het Marktprogramma gaat samen met SVO Vakopleiding Food, SVH (Stichting Vakopleiding Horeca) en De Groene Wereld, specialist in groen onderwijs, aan de slag om de resultaten van Bespeak om te zetten in leermiddelen voor het huidige vakonderwijs alsook voor de medewerkers in de praktijk.

Nieuwsbrief Marktprogramma VDP 
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws, activiteiten en ontwikkelingen van het Marktprogramma? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief via het inschrijfformulier op onze website!