KetenKennisDialoog ‘CO2-footprint: praktische toepassing van LCA’s in de dierlijke ketens’

25 oktober 2023 – Op dinsdagmiddag 28 november 2023 organiseert het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP) een KetenKennisDialoog waarbij het thema: ‘CO2-footprint: praktische toepassing van LCA’s in de dierlijke ketens’ centraal staat.

Bedrijven zetten in op een lagere CO2-footprint van hun producten, waaronder voedingsmiddelen. Maar hoe robuust en betrouwbaar zijn de methoden? In de dierlijke ketens wordt gewerkt aan Life Cycle Analyses (LCA’s) om de milieueffecten van een product over de hele levenscyclus te bepalen. Wat kan je met LCA’s al doen binnen dierlijke ketens en richting de consument? In de praktijk zien we allerlei duurzaamheidsclaims en bedrijven worden in de toekomst gevraagd te rapporteren over de zogenoemde Scope 3 CO2-emissies. Wat is de actuele stand van zaken?

We delen kennis met een Masterclass van Wageningen University & Research (WUR) over LCA-methoden en bieden inzicht in de internationale standaarden (PEFCR). We presenteren de stand van zaken in de productgroepen zuivel, diervoeders, varkensvlees, pluimveevlees en eieren en specifiek gaan we in op de casus varkensvlees met de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa). Het ministerie van LNV zal ingaan op de beleidsuitdagingen, Europese ontwikkelingen en het Klimaatakkoord.

Zet deze datum alvast in uw agenda! Binnenkort kunt u de uitnodiging met het programma verwachten. Het is mogelijk om u alvast aan te melden via het online aanmeldformulier.

Nieuwsbrief Marktprogramma VDP 
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws, activiteiten en ontwikkelingen van het Marktprogramma? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief via het inschrijfformulier op onze website!