Verduurzaming in foodservice gebaat bij samenwerking en uniformiteit in rapportages

Tijdens de tweede KetenKennisDialoog voor foodservice, georganiseerd door het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP), is duidelijk geworden dat verdere verduurzaming van dierlijke producten binnen de foodservicesector vraagt om intensieve samenwerking en uniforme rapportages. De bijeenkomst op 18 september bij VNO-NCW bracht vertegenwoordigers van overheid, cateraars, groothandel en keurmerkhouders samen om kennis te delen en knelpunten te bespreken.

MVI-tool
Sinds de vorige dialoog in 2022 zijn concrete stappen gezet, waaronder een pilot voor gecombineerde audits en aanpassingen in de MVI-criteria. De opname van Beter Leven 1 ster voor vlees en vleeswaren in deze criteria is een belangrijke stap, met de ambitie om ook eieren met keurmerk op te nemen. De MVI-tool blijkt een waardevol instrument voor overheidsinkopers bij duurzame aanbestedingen.

Uit de sessies bleek dat communicatie over keurmerken binnen foodservice complex is, mede door het gebruik van samengestelde producten. Certificering van inkoop wordt genoemd als mogelijke oplossing, al vormen kosten en schaalgrootte hierbij een uitdaging.

Daarnaast werd het belang van uniforme dataverzameling en rekenmethodieken benadrukt. Volgens onderzoek van Wageningen University & Research is een gelijk speelveld noodzakelijk om de afzet van duurzamere producten te vergroten. Hoewel volledige uniformiteit nog ontbreekt, werd opgeroepen om niet te wachten met actie.

Werkgroep Duurzamer Dierlijk Foodservice

De oprichting van de werkgroep Duurzamer Dierlijk Foodservice markeert een volgende stap in het proces. Deze werkgroep fungeert als centraal aanspreekpunt voor het agenderen van knelpunten en het stimuleren van samenwerking. De gezamenlijke inzet is gericht op het vergroten van het marktaandeel van dierlijke producten met bovenwettelijke duurzaamheidskenmerken.


Terug naar overzicht Marktprogramma nieuws
Scroll naar boven