Doel
De partners van het Marktprogramma VDP zien het reduceren van de milieu-impact als prioriteit. Duurzame ketenconcepten kunnen zich onderscheiden in de markt als ze hun kleinere footprint goed kunnen onderbouwen. Hiervoor zijn eenduidige LCA’s nodig, ontwikkeld op basis van Europese standaarden. Dat kan door te werken op basis van Europese richtlijnen voor Product Environmental Footprint (PEF), die voor sectoren worden ingevuld met specifieke category rules (CR). Die bepalen welke rekenregels en data worden gebruikt, hoe deze worden verzameld en op welke manier ze worden verwerkt.
Het doel is het ondersteuning van de ontwikkeling naar praktisch bruikbare, communiceerbare, onderbouwde én Europees erkende LCA-standaarden voor dierlijke producten.
Aanpak
De Regiegroep zorgt voor overzicht in lopende activiteiten op het gebied van LCA’s, in Nederland en Europa, signaleert kansen, knelpunten en witte vlekken in kennis. Ze zal acties formuleren, zoals wensen voor onderzoek. Daarnaast levert de Regiegroep inzet voor het delen van kennis met alle ketenschakels en stakeholders, inclusief afwegingen (trade offs) over systeemdefinities, kwaliteit van data, gebruik van indicatoren en wijze van toedeling van de milieu-impact. De groep houdt oog voor een integrale ontwikkeling waarin verbeteringen in natuur, milieu en dierenwelzijn met elkaar in balans zijn.
Deelnemende partijen
Voorzitter
- Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP)
Begeleiding
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN)
- Wageningen University & Research
Deelnemers
- Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei)
- Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)
- Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV)
- Dierenbescherming
- Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI)
- Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi)
- Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO)
- Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi)