Onderzoek: kalf langer bij koe

Ketenproject voor drie sterren Beter Leven-keurmerk

14 mei 2025 – Hoe kunnen kalveren op melkveebedrijven langer bij de koe worden gehouden, en op welke manier kan dat worden geborgd met een erkend keurmerk? Deze vragen worden beantwoord in een onderzoeksproject dat wordt ondersteund door het Marktprogramma VDP. Doel is het ontwikkelen van criteria voor het Beter Leven-keurmerk (3 sterren).

In de melkveehouderij is het gebruikelijk dat het kalf kort na de geboorte wordt gescheiden van de koe. In het kader van ‘dierwaardige veehouderij’ is hierover discussie, en bestaan er verschillende visies over de vraag of dit het welzijn van de moederkoe en het kalf aantast.
Het onderwerp wordt benoemd in de ‘routekaart’ die het bedrijfsleven, verenigd in ZuivelNL, en de Dierenbescherming hebben opgesteld voor het uitwerken van dierwaardige veehouderij in de praktijk. Daarin hebben de partijen afgesproken dat voor het langer bij elkaar houden van kalf en koe meer onderzoek nodig is. Om te beoordelen in hoeverre verschillende alternatieven bijdragen aan de positieve emotionele toestand van kalf en koe, is praktijkgericht onderzoek met ketenpartijen noodzakelijk.

Voorlopers
De toepassing staat nog ver af van de huidige gangbare praktijk, maar toch zijn er al pioniers die kalveren langer bij hun moeders en/of tussen de andere koeien houden. Deze voorlopers vermarkten de melk van hun bedrijf onder hun eigen label, waarbij een hogere verkoopopbrengst deze manier van dieren houden mogelijk maakt. Voorbeelden zijn Kalverliefde, dat in enkele supermarkten te koop is, en Zuiver Zuivel, dat verkrijgbaar is in natuurvoedingswinkels. Vooralsnog gaat het om kleine initiatieven. Voor een verdere ontwikkeling is het nodig de zuivel af te kunnen zetten bij een grotere groep consumenten. Dat kan door aansluiting te vinden bij een breed erkend keurmerk.

Beter Leven keurmerk
Het Beter Leven keurmerk stelt voor vleesvee het houden van kalveren bij de koeien al als eis. Voor melkvee is dit nu nog slechts een aanbeveling voor het hoogste niveau, 3 sterren. Om deze aanbeveling om te zetten naar een praktische invulling, is de Dierenbescherming gestart met een praktijkonderzoek in samenwerking met verschillende ketenpartijen. Deze praktische invulling biedt experimenteerruimte, besteedt aandacht aan de belemmeringen in de praktijk, de mogelijke oplossingen en omvat een economische doorberekening.
De Dierenbescherming is trekker van het project. Verder zijn betrokken: Wageningen UR en pioniers Kalverliefde, Zuiver Zuivel en de biologische melkveehouders met Beter Leven-keurmerk 3 sterren van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Terug naar overzicht Marktprogramma nieuws
Scroll naar boven