Supermarkten, vleesverwerkers en boeren zien ruimte voor een nieuwe categorie Nederlands rundvlees gebaseerd op kalveren uit de melkveesector, naast de bestaande kalfsvlees- en vleesveeketens. De Dierenbescherming werkt hiervoor samen met de marktpartijen een set dierenwelzijnscriteria uit voor 1, 2 en 3 sterren in het Beter Leven keurmerk.
“Supermarkten zien kansen bij de Nederlandse consument en binnen de melkveehouderij leeft de behoefte om kalveren beter te verwaarden. De Dierenbescherming ziet de nieuwe rundvleescriteria als een verbetering voor het welzijn van kalveren in Nederland en het zorgt ervoor dat kalveren niet meer automatisch in de reguliere vleeskalverketen terecht komen waar ze als restproduct worden gezien”, zegt Marijke de Jong, strategisch adviseur Beter Leven keurmerk bij de Dierenbescherming.
In de huidige praktijk hebben melkveehouders weinig opties voor zogenoemde surplus-kalveren, dat zijn stiertjes en vaarskalveren die niet worden aangehouden voor de melkveestapel. In de meeste gevallen verkopen ze deze op jonge leeftijd aan de veehandel, die ze vervolgens levert aan de kalfsvleessector. Daar worden de dieren intensief gevoerd en op relatief jonge leeftijd (onder de 12 maanden) geslacht. Het blanke of licht gekleurde kalfsvlees (rosé vlees) vindt voornamelijk aftrek in het buitenland.
Nieuwe ketens voor rundvlees
De nieuwe keten richt zich op de markt voor (rood) rundvlees in Nederland. Het houderijsysteem voor deze surplus-kalveren voor rundvleesproductie wordt in de praktijk nog verschillend ingevuld. De voeding en huisvesting sluiten aan op het melkveebedrijf, met veel ruwvoer en bij voorkeur weidegang. Voor huisvesting komen naast ligboxenstallen ook potstallen voor. De kalveren voor de nieuwe ketens zijn in veel gevallen kruislingen, geboren uit een melkkoe die is geïnsemineerd met een wat meer bevleesd ras. Dit is duidelijk een andere veehouderij, dan de gespecialiseerde vleesveehouderij, waar gewerkt wordt met vleestypische rassen die enkel gehouden worden voor de vleesproductie.
Vernieuwing Beter Leven keurmerk voor rundvlees
Voor ketens met kruislingkalveren (de surplus-kalveren) die zich willen onderscheiden met verbeterd dierenwelzijn komt er een nieuwe categorie binnen de criteria van het Beter Leven keurmerk. De Dierenbescherming werkt samen met partijen uit de praktijk en wetenschap aan de ontwikkelingen van deze criteria. In dit proces toetsen ze ervaringen uit de praktijk aan wetenschappelijke inzichten over dierenwelzijn. Het effect op de bedrijfsvoering van de boer en op de kostprijs is daarbij een belangrijk aandachtspunt.
De inzet van Wageningen UR in dit project is gefinancierd vanuit het onderzoeksbudget van het Marktprogramma VDP.