Blauwdruk leermiddelen duurzamer dierlijk voor vakonderwijs klaar

9 juni 2025 – Makers van leermiddelen kunnen aan de slag met lesmateriaal over duurzamere dierlijke producten. Daarmee kunnen verduurzaming en dierenwelzijn een plek krijgen in het MBO-onderwijs voor vakmensen in foodservice en de slagerijbranche. Voor vijf verschillende functiegroepen is een blauwdruk ontwikkeld voor lesprogramma’s. Deze zijn nu beschikbaar.

Ze zijn ontwikkeld door de onderwijskundige projectorganisatie Bespeak, in opdracht van het Marktprogramma VDP. De partners van het marktprogramma vinden kennis op de werkvloer belangrijk, omdat dit mede bepalend is voor het stimuleren van de afzet van duurzamere dierlijke producten. Zeker in speciaalzaken zoals slagerijen en in foodservice is een belangrijke rol weggelegd voor vakbekwame medewerkers. Deze moeten onder andere weten hoe wordt samengewerkt in de keten, wat een keurmerk inhoudt en hoe ze ermee om kunnen gaan in hun werk. En het belangrijkste, ze moeten het verhaal kunnen vertellen aan hun klanten of gasten.

Op dit moment is aandacht voor duurzaamheid en dierenwelzijn geen structureel onderdeel van de opleidingen. Kennis over duurzamere dierlijke producten is (nog) geen exameneis. Dat gaat hopelijk veranderen. Het ontwikkelen van de zogenoemde taxonomie of blauwdruk is een belangrijke eerste stap.

Vijf functiegroepen
“Wat we hebben gedaan is in kaart brengen wat vakmensen in verschillende functies moeten weten”, legt onderwijskundig ontwerper Ellen Buijs van Bespeak uit. “We hebben eerst, samen met de vertegenwoordigers vanuit het werkveld, de onderwerpen vastgesteld en daar leerdoelen aan gekoppeld. Vervolgens hebben we samen met de direct betrokkenen nog eens goed gekeken naar de aansluiting bij de doelgroepen en hoe we het kunnen toespitsen op de verschillende MBO niveaus. We hebben de taxonomie uitgewerkt voor vijf functiegroepen: in de slagerij, de horeca, de vleesverwerking, de slachterij en de veehouderij.”

Voor elk van de functiegroepen is de taxonomie vastgelegd in een document. Dat bestaat uit een algemeen deel, dat voor alle doelgroepen hetzelfde is, en een vakspecifiek deel. Daarmee kunnen de makers van leermiddelen voor het vakonderwijs gericht aan de slag om vakmensen van de toekomst vertrouwd te maken met duurzamere dierlijke producten in het reguliere onderwijs. Voor de geïnteresseerde is de uitgewerkte taxonomie op te vragen bij het secretariaat van het marktprogramma.

Werkgroep
In dit project, dat in 2024 van start ging, werkte Bespeak samen met Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en onderwijsspecialisten SVO Vakopleiding Food, SVH (Stichting Vakopleiding Horeca) en De Groene Wereld. Het project is een initiatief van de Werkgroep Duurzamer Dierlijk structureel in het vakonderwijs van het Marktprogramma VDP.

Terug naar overzicht Marktprogramma nieuws
Scroll naar boven