16 juli 2025 – Voor vlees en vleeswaren is 1 ster Beter Leven keurmerk recent opgenomen in de maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) criteria voor het aanbesteden van catering bij de overheid. Dat is een belangrijke verandering, die kan zorgen voor een groter aandeel duurzamere dierlijke producten op de ‘out of home’-markt.
Deze aanpassing is uitgevoerd na een voorstel van het Marktprogramma VDP. Aanleiding was de constatering dat de MVI-criteria te weinig stimulans bevatten voor vlees uit duurzame ketenconcepten. Tot voor kort viel alleen vlees en vleeswaren met 2 of 3 sterren Beter Leven keurmerk binnen deze voorwaarden. Het probleem was dat vlees met die keurmerken beperkt beschikbaar is en relatief hoog geprijsd. Nu 1 ster voldoet, zullen cateraars vaker voor vlees en vleeswaren met ook een keurmerk kiezen.
Hopelijk draagt dit bij aan een grotere vraag naar duurzamer geproduceerd vlees. De voorwaarden voor 1 ster zijn weliswaar minder vergaand dan die voor 2 of 3 sterren, maar geeft wel degelijk een waarborg voor een hoger niveau van dierenwelzijn.
Het Marktprogramma VDP streeft via de Werkgroep Duurzamer Dierlijk in Foodservice naar een hoger aandeel duurzamer dierlijk product in het afzetkanaal foodservice, waaronder verschillende sectoren voor voedselconsumptie buitenshuis vallen. Naast catering zijn dat bijvoorbeeld horeca en de recreatiesector. Aandacht hiervoor is nodig, omdat dit aandeel duurzamer product nu nog relatief laag is, zeker in vergelijking met de verkopen in supermarkten.