Doel
Het doel is het vergroten van het marktaandeel voor duurzamere dierlijke producten van alle dierlijke producten. Door een praktische samenwerking tussen de Rijksoverheid, het bedrijfsleven en andere stakeholders als keurmerkhouders en NGO’s. Hierbij vormt contractcatering de functie van praktische gangmaker voor het algehele afzetkanaal Foodservice. Vanzelfsprekend als onderdeel van relevante foodtrends en beleid voor de algehele verduurzaming met o.a. inzet op de eiwittransitie, klimaat, dierwaardige veehouderij en groei van de biologische landbouw.
Aanpak
De Werkgroep zorgt voor:
- Overzicht in kansen en knelpunten rond de afzet en verduurzaming van dierlijke producten als onderdeel van de eiwittransitie.
- Vormt praktisch een direct aanspreekpunt voor overheden en verantwoordelijken rond de MVI criteria om deze goed op de praktijk aan te laten sluiten zodat daadwerkelijk stappen worden gezet en impact hebben op de langere termijn (olievlekwerking).
- Zet acties uit en benut bestaande partijen en organisaties zonder zelf uitvoerend te zijn. Zoals bijvoorbeeld de pilot met inzet op harmonisatie van de audits van keurmerken.
- Deelt kennis met organisaties en hun achterbannen over verduurzaming van het foodassortiment.
Deelnemers
- Voorzitter: Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca)
- Begeleiding: Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP) en Ministerie van Landbouw, VIsserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN)
Deelnemers: - Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)
- Dierenbescherming
- Marine Stewardship Council (MSC)