Jumbo wil leefomstandigheden varkens verbeteren met haar ketenpartners

14 november 2023 – Er is een praktijkpilot ingezet voor langere staarten en meer ruimte voor kraamzeugen en biggen. Jumbo supermarkten streeft naar betere leefomstandigheden voor varkens. Bijna al het verse varkensvlees en vleeswaren van het huismerk hebben nu al minimaal 1 ster Beter Leven Keurmerk. Nu heeft Jumbo samen met zijn ketenpartners en de Dierenbescherming het initiatief genomen om de eerste stappen te zetten naar de verkoop van vlees van varkens met krulstaarten die zijn geboren in een zogenoemd vrijloopkraamhok. Gestart wordt met enkele demo- en praktijkbedrijven. Op termijn moeten dit leiden tot een bredere beweging en navolging. Dat geldt zowel binnen de eigen keten van Jumbo als daarbuiten, als onderdeel van het Beter Leven Keurmerk (BLK) van de Dierenbescherming.

Het initiatief sluit aan bij het streven van de Nederlandse varkenshouderij, de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa), om het couperen van varkensstaarten op termijn uit te bannen om het dierenwelzijn te verhogen. Maar dat kan niet zomaar, heeft onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) aangetoond. Om langere staarten te realiseren is extra aandacht van het bedrijfsmanagement nodig voor het voorkomen van staartbijten. Bovendien vraagt meer dierenwelzijn om meer ruimte voor de kraamzeug in een zogenoemd vrijloopkraamhok.

Het onderzoek adviseerde dan ook een ketenaanpak om de meerprijs te kunnen bekostigen voor een aangepaste bedrijfsvoering. Retailketen Jumbo heeft zich nu als ‘first mover’ aangemeld voor een praktijkpilot, met een verzoek voor ondersteuning vanuit WUR. Na voorlegging aan het Marktprogramma VDP is dit verzoek gehonoreerd. In de praktijk wordt gestart met een aantal demobedrijven die leveren aan de Van Loon Group, de ketenregisseur voor Jumbo en ook de Dierenbescherming is actief betrokken.

Het Marktprogramma VDP ondersteunt zo ketenconcepten die een rol vervullen als ‘first mover’ om de kracht van de markt te benutten voor de gewenste verduurzaming van de veehouderij. Via de Commissie Onderzoek VDP worden aanvragen voor onderzoek in behandeling genomen en totaal is er 2 miljoen euro onderzoeksbudget beschikbaar. Meer weten? Neem contact op met Maurits Steverink via secretariaat@verduurzamingvoedsel.nl.

Nieuwsbrief Marktprogramma VDP 
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws, activiteiten en ontwikkelingen van het Marktprogramma? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief via het inschrijfformulier op onze website!