Duurzaamheid en dierenwelzijn in het vakonderwijs slagerij en foodservice
5 maart 2025 – In foodservice en het slagersvak zorgt vakonderwijs voor goed opgeleide medewerkers die weten hoe ze moeten omgaan met kwaliteit. Tot op heden is aandacht voor duurzaamheid en dierenwelzijn geen structureel onderdeel van de opleidingen. Daarom worden hiervoor leermiddelen ontwikkeld, met ondersteuning van het Marktprogramma VDP.
Kennis op de werkvloer is essentieel voor het stimuleren van de afzet van duurzamere dierlijke producten. Zeker in speciaalzaken zoals slagerijen en in foodservice is een belangrijke rol weggelegd voor vakbekwame medewerkers. Weten zij wat een keurmerk inhoudt? Hoe moeten ze ermee omgaan? En kunnen ze het aan hun klanten of gasten uitleggen?
Helaas is dat tot nu toe geen onderdeel van de vakopleidingen. Althans, kennis over duurzamere dierlijke producten is (nog) geen exameneis. Dat gaat hopelijk veranderen. De werkgroep Duurzamer Dierlijk structureel in het vakonderwijs van het Marktprogramma VDP wil dat alle vakmensen van de toekomst goed geïnformeerd zijn over duurzamere dierlijke producten.
Eerste stap
De eerste stap is gezet. Onderwijsspecialist Bespeak heeft, in opdracht van het ministerie van LVVN en het Marktprogramma VDP, de wensen en eisen voor alle functies in slagerijen en horeca opgesteld. Met deze functiebeschrijvingen kunnen onderwijsinstellingen en trainingsinstituten aan de slag.
De Werkgroep werkt samen met de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en onderwijsspecialisten SVO Vakopleiding Food, SVH (Stichting Vakopleiding Horeca) en De Groene Wereld om de functiebeschrijvingen om te zetten in leermiddelen voor het vakonderwijs en voor training van medewerkers in de praktijk.
Nieuwsbrief Marktprogramma VDP
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws, activiteiten en ontwikkelingen van het Marktprogramma? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief via het inschrijfformulier op onze website!