Beter Leven1 ster in contractcatering overheid kan verduurzaming foodservice aanjagen
3 maart 2025 – De rijksoverheid kan de vraag naar duurzame dierlijke producten aanjagen door het keurmerk Beter Leven 1 ster op te nemen in de voorwaarden voor maatschappelijk verantwoorde inkoop (MVI) voor contractcatering. Bij de huidige MVI-criteria blijft het gebruik van duurzamer geproduceerde zuivel, vlees en eieren in de catering achter, net als in andere foodservice-sectoren zoals horeca.
Voor MVI moeten bedrijfskantines van de Rijksoverheid voor tenminste de helft van hun producten kiezen voor zogeheten topkeurmerken. Deze benaming is afkomstig uit de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal. Beter Leven 1 ster valt daar niet onder. Beter Leven 2 of 3 sterren zijn wel topkeurmerken, maar producten die daaraan voldoen zijn voor veel bedrijfskantines vooralsnog geen optie. De beschikbaarheid en de prijs vormen een obstakel. Het gevolg is dat de MVI-norm ingevuld wordt met andere productgroepen en dierlijke producten zonder keurmerk.
Versnellen
Dat is een gemiste kans, want Beter Leven 1 ster kan een belangrijke rol spelen in het versnellen van de afzet van duurzamere dierlijke producten. Het bewijs daarvoor is te vinden in supermarkten. Voor eieren, kip en varkensvlees is Beter Leven 1 ster zelfs de norm geworden voor supermarktketens en daarmee is de ondergrens voor dierenwelzijn voor de hele productcategorie op een hoger niveau gekomen. Aanbieders die zich willen onderscheiden in dit afzetkanaal kiezen vervolgens voor Beter Leven 2 of 3 sterren. Ook in foodservice – waaronder horeca, grootkeukens en catering – kan Beter Leven 1 ster zo’n beweging in gang zetten. De overheid kan deze beweging via de MVI-criteria aanjagen.
Nieuwsbrief Marktprogramma VDP
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws, activiteiten en ontwikkelingen van het Marktprogramma? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief via het inschrijfformulier op onze website!