Energie

Energie

De Alliantie Verduurzaming Voedsel stimuleert bedrijven om op een verantwoorde manier energie te gebruiken en daarnaast het aandeel duurzame energie te vergroten.  

Combinatie van gedrag en techniek

Het produceren, bewaren en bereiden van voedsel kost energie. Van het machinaal oogsten van landbouwgewassen tot het serveren van een gekoeld toetje − vrijwel alle schakels van de voedselketen hebben energie nodig in de een of andere vorm: warmte, koude, elektriciteit, benzine of diesel. Energie is een belangrijke kostenpost en daarom proberen ondernemers er steeds efficiënter mee om te gaan. Net zoals in gewone huishoudens kan dat op vele manieren: beter isoleren, overstappen op LED-verlichting, meer gebruik maken van natuurlijk licht en apparatuur zuiniger afstellen. Maar er zijn ook sectorspecifieke maatregelen mogelijk, zoals het aanbrengen van deuren bij de koel- en vriesvakken in de supermarkt en slim gebruik van keukenapparatuur in de horeca. Uiteindelijk gaat het bij energiebesparing om een combinatie van gedrag en techniek. De Alliantie Verduurzaming Voedsel adviseert deze bedrijven om het energieverbruik nauwkeurig in kaart te brengen, zodat ze gericht maatregelen kunnen nemen en er eenvoudig over kunnen rapporteren. 

Meerjarenafspraken met de overheid

De ene bedrijfstak gebruikt meer energie dan de andere. Koelen en verwarmen kost vaak veel energie, vooral als het snel moet gebeuren. Via meerjarenafspraken met de overheid en eigen klimaatplannen verbeteren bedrijven de energie-efficiëntie, met zo’n 2% per jaar. Zo dragen ze bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Er zijn specifieke plannen voor afzonderlijke sectoren, zoals supermarkten, bierbrouwerijen, de cacao-industrie en de groente- en fruitverwerkers. Laatstgenoemde sector maakt lang houdbare producten door verse groenten en fruit te steriliseren en pasteuriseren, diepvriezen, drogen, konfijten, fermenteren en concentreren. Tussen 2005 en 2014 verbeterden zulke bedrijven de energie-efficiëntie met bijna 18%, onder andere door LED-lampen te installeren en beter onderhoud aan machines.  Ook innovaties in de ontwikkeling van machines kan leiden tot flinke energiebesparing. 

Steeds meer bedrijven stappen bovendien over op groene energie, uit wind, zon of biomassa. 

Keurmerken in dit thema:

Bekijk alle keurmerken