Europees biologisch keurmerk

Het EKO-keurmerk (bovenste keurmerk) geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw. De biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op behoud van milieu,  natuur en landschap en het welzijn van dieren.

Er zijn diverse producten met het EKO-keurmerk zoals groenten, brood, fruit, melk en melkproducten, eieren, vlees, bier en wijn.

Daarnaast bestaan er biologische producten die het EKO-keurmerk niet dragen. Als een producent alleen het woord “biologisch” gebruikt om aan te geven dat het product biologisch is geproduceerd, moet het product, net als producten met een EKO-keurmerk, aan de eisen van de Europese verordening voldoen.

De naleving van de regels van het EKO-keurmerk wordt namens de overheid gecontroleerd door Skal. Deze organisatie controleert de totale productieketen, vanaf het land en de stal tot in de winkel. Biologische producten uit het buitenland zijn vaak alleen te herkennen aan het biologisch keurmerk van het betreffende land.

Het Europees biologisch keurmerk (onderste keurmerk - blad van sterren op groene achtergrond) moet vanaf 1 juli 2012 verplicht staan op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd. Tot die tijd geldt een overgangsperiode en zal het oude Europees biologisch keurmerk nog op veel verpakkingen te zien zijn. 

Het keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Op producten van buiten de EU mag het keurmerk gebruikt worden, maar dat is niet verplicht. Het logo maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. 

Kenmerken zijn:

  • Producten moeten voor minimaal 95 % uit echte biologische ingrediënten bestaan. 
  • Duidelijk moet zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen. 
  • Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt
  • Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn 
  • Producten met het EKO-keurmerk voldoen aan dezelfde eisen als producten met het Europees biologische keurmerk. 


Naast het Europese biologische keurmerk mogen nationale of regionale logo’s worden gebruikt. Het EKO-keurmerk kan dus op het etiket voorkomen naast dit Europese keurmerk, net als het Duitse Bio-Siegel of Naturland keurmerk, het Belgische Biogarantie of het Britse Soil Association keurmerk.

Keurmerkorganisatie: 
Europese Commissie: http://ec.europa.eu/agriculture/organic 
Controleur: www.skal.nl

Gerelateerde thema's: Biodiversiteit Naar vorige pagina