Technologie en verduurzaming in de voedselketen

In de voedselketen worden continu nieuwe technieken ingezet, om efficiënter, preciezer, flexibeler en klantgerichter te kunnen werken. Van zadenveredeling tot drones over de akker, van melkrobots tot dierwelzijnsscans, van robotisering tot bio-raffinage, van forecasting tot online shoppen.

Technologische ontwikkelingen hebben vaak ook een duurzaamheidsimpact. Soms is dit een primair doel, soms een bijkomend voordeel. Tegelijkertijd leidt het hoge technologische niveau van onze agrifoodsector tot een maatschappelijk debat waarin soms gepleit wordt voor minder technologie. Men maakt zich zorgen over bijvoorbeeld de ethische, nutritionele of ecologische impact van technologie en over de afstand die ontstaat tussen consument en voedselproducenten door grootschalige en industriële voedselproductie.

De Alliantie Verduurzaming Voedsel en het AgriFoodTech Platform organiseerden deze bijeenkomst op 14 juni 2016 voor bedrijven en maatschappelijke partners om te bespreken wat technologie kan opleveren vanuit een verduurzamingsperspectief en wat de zorgen en impact van de technologische ontwikkelingen zijn in onze maatschappij.

Lees hier het verslag met foto's

Hier vindt u de presentaties van de bijeenkomst.

Foto's: Bart van Vliet 

Gerelateerde thema's: