Ketenmodel duurzame eiwitbronnen

De insectenkwekers verenigd in de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (Venik), ZLTO, Coppens Diervoeding en groothandel Ruig Wild en Gevogelte hebben gezamenlijk het initiatief genomen om de marktkansen van insecten als alternatieve eiwitbron onder de loep te nemen, waarbij de focus op verduurzaming ligt.

VENIK: SCENARIO’S VOOR INSECTEN ALS VOEDINGSSTOF.

Insecten zijn een interessante bron van voedingsstoffen: essentiële aminozuren, meervoudig onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen. 80% van de wereldbevolking eet al regelmatig een portie insecten rechtstreeks uit de natuur, alleen wij in het westen hebben nog geen insecten op het menu. 

TOEPASSING
De toepassingsmogelijkheden van insecten als alternatieve eiwitbron in feed en food wordt sinds een paar jaar serieus genomen. Nederland neemt hierin het voortouw om stevig te investeren in onderzoek naar zowel de toepassingsmogelijkheden van de houdsstoffen van insecten zoals eiwit als naar het opzetten van een van meet af aan duurzame sector. Insecten zetten op efficiënte wijze laagwaardige stoffen om in o.a. hoogwaardig eiwit en stoten daarbij weinig broeikasgassen uit. Daarnaast kunnen insecten gekweekt worden op reststromen, dat is interessant als het gaat om verwaarding van de reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. Hierbij speelt een steeds grotere druk om nieuwe eiwitbronnen aan te boren door een groeiende welvaart en wereldbevolking. Al met al bieden insecten een kansrijke propositie met grote perspectieven voor de toekomst.

OPSCHALING
Het opzetten van een nieuwe sector heeft spannende en onbekende kanten. Wat is de juiste weg om een totaal nieuw product met grote potenties op nieuwe markten te lanceren met klein aantal kwekers, regelgeving die insecten (nog) niet accepteert en technologie die nog ontwikkeld moet worden. Vragen die spelen zijn: hoe krijgen we doorbraken in opschaling, welke afnemer komt het eerst over de brug, kunnen de kwekers dan leveren als het gaat om aantallen en gevraagde kwaliteit, etc. De insectenkwekers verenigd in de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (Venik), ZLTO, Coppens Diervoeding en groothandel Ruig Wild en Gevogelte hebben gezamenlijk het initiatief genomen om de marktkansen van insecten als alternatieve eiwitbron onder de loep te nemen om een duidelijke visie te ontwikkelen. Toepassing in de Feed en Farma lijkt daarbij in eerste instantie de grootste kans van slagen te hebben.

Gerelateerde thema's: Emissies naar de lucht, Grondstoffen en reststromen