Fairtrade Restaurantweek

Een project waarbij deelnemende restaurants een menu aanbieden waarin biologische producten en Fairtrade-producten centraal staan. In 2010 deden er 58 restaurants mee aan de week. 

De Fairtrade Restaurant Week wordt gehouden van 25 tot en met 31 oktober 2010. Het doel van de week is het gebruik van Fairtrade producten in de horeca te vergroten. Voorafgaand aan de week worden op 4 locaties in het land, Fairtrade Horeca Workshops gehouden in samenwerking met de verschillende horecagroothandels. Aan de workshops nemen alle schakels van de keten deel: de producenten (licentiehouders Fairtrade producten), de groothandels en de deelnemende en belangstellende restauranthouders. Zij krijgen informatie  over de mogelijkheden van Fairtrade producten in de horeca, over de afname van Fairtrade producten en over deelname aan de Fairtrade Restaurant Week.

Tijdens de Fairtrade Restaurant Week zetten restaurants in het hele land een driegangen Fairtrade menu op de kaart en communiceren ze naar hun gasten over de voordelen van Fairtrade producten. De deelnemende restaurants krijgen een kant en klaar informatiepakket met posters, flyers, tafelkaartjes, vooraankondigingskaartjes. Op de website www.fairtraderestaurantweek.nlis voor elk restaurant een eigen pagina beschikbaar. De restauranthouder wordt ondersteund bij perscontacten en met persberichten. De organisatie van de Fairtrade Restaurant Week benadert actief de landelijke en regionale media en de vakpers met persberichten, door samenwerking met andere duurzaamheidsinitiatieven, vermelding op alle mogelijke websites, het verzenden van digitale nieuwsbrieven en het gebruik van social media zoals LinkedIn en Twitter.

Waarom goedgekeurd?
Dit project is goedgekeurd omdat het gaat om de verbreding van een beproefd concept naar andere thema’s zoals biologisch en duurzame vis. Bovendien gaat het om een Integrale ketenaanpak: horeca-ondernemers worden achter de schermen begeleid bij inkoop en receptuur, communicatie etc.

Ingediend door:
Stichting Duurzaam Genieten en Stichting Max Havelaar. 
www.fairtraderestaurantweek.nl

Gerelateerde thema's: Eerlijke handel