Eindeloos & Eindeloos Brood

Brood bevat na de verkoopdag nog de volgende waardevolle grondstofcomponenten: o.a. zetmeel, eiwitten, vezels, granen, zaden, pitten, krenten, rozijnen, mineralen. Met het project Eindeloos Brood beogen Van Rijsingen Groep BV en Baker’s Basket BV om met een eerste scheiding een bruikbare zetmeelcomponent te winnen. Het succes kan worden vervolgd door het aantal scheidingunits uit te breiden en de afstand tot de leveranciers / afnemers te verkleinen.

De initiatiefnemers achter de organisatie Eindeloos zijn Van Rijsingen Groep BV en Baker’s Basket BV. Beide bedrijven zijn gericht op de terugwinning van waardevolle bestanddelen uit verse nevenstromen om deze, op economische wijze, geschikt maken voor het hergebruik in de menselijke voedselketen: Food for Food. De werkmaatschappij Eindeloos Brood richt zich allereerst op het verbeteren van de nevenstroom uit de (industriële) bakkerijsector. De doelstelling is om de toegevoegde waarde van de reststroom brood met min. 50% te verhogen t.o.v. de geldende opbrengst voor diervoeder. Voor het eind van 2012 zullen de eerste nevenstromen uit de bakkerijsector verwerkt moeten gaan worden. AGF is voorzien als de volgende nevenstroom, via de werkmaatschappij Eindeloos Groente & Fruit. Om die reden is Van Rijsingen initiatiefnemer.

Brood bevat na de verkoopdag, in veel gevallen nog 2 dagen voordat de THT grens verstrijkt, nog de volgende waardevolle grondstofcomponenten: o.a. zetmeel, eiwitten, vezels, granen, zaden, pitten, krenten, rozijnen, mineralen. Met het project Eindeloos Brood wordt beoogd om met een eerste scheiding een bruikbare zetmeelcomponent te winnen, die in de als bijv. glucosestroop voor de frisdrankenindustrie (product A) kan vervangen. Vervolgens zal d.m.v. van scheidingstechnologie ook meer waarde uit de resterende stroom worden gegenereerd. Het succes kan worden vervolgd door het aantal scheiding units uit te breiden en de afstand tot de leveranciers / afnemers te verkleinen.

Momenteel wordt het concept Eindeloos Brood getoetst in een laboratorium opzet. Vervolgens wordt in de pilotfase vastgesteld hoe de scheiding van verschillende bestanddelen het beste kan worden gerealiseerd en een indicatie van het rendement.

Gerelateerde thema's: Grondstoffen en reststromen