Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie
Inleiding MVO programma
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een van de belangrijkste speerpunten voor VBZ en de sector. We verbinden door middel van MVO verschillende onderdelen van het bedrijfsproces en maken daarnaast de keten transparanter en duurzamer. Daarnaast besteden we veel aandacht aan mensen, grondstoffen en innovatie binnen de bakkerij- en zoetwarenindustrie. Door deze drie pijlers te verbinden zorgen we voor bedrijfscontinuïteit, verbinding en duurzame inzetbaarheid binnen de sector.
Grondstoffen
Op het gebied van grondstoffen bevorderen we duurzaam gebruik in de gehele productieketen. Ook willen we dat alle partijen hierin volledig transparant zijn, zowel fabrikanten als distributeurs. Bijvoorbeeld door het hele proces, van tarwe tot koekje, in kaart te brengen, zodat de consument weet welke grondstoffen waar vandaan komen. Focus hierbij ligt in 2014 op palmolie, soja en cacao - deze zijn opgenomen in de barometer. Maar ook in andere grondstofketens is VBZ actief, zoals bijvoorbeeld specerijen.
- Verduurzaming grondstofketens
- Aansluiting ronde tafels cacao en palmolie
- Bevorderen transparantie
- IMVO Risicoanalyse
- Barometer Duurzame Bakkerij en Zoetwaren
Innovatie
Innovatie is een tweede pijler. Het verbeteren van bedrijfsprocessen door middel van kennisdeling, het genereren van ideeën en het ontwikkelen van instrumenten zorgt voor bedrijfscontinuïteit, constante ontwikkeling van de gehele sector en de kansen om de onderneming verder te brengen. Ook dit draagt bij aan een stabiele toekomst voor de branche, waarbij rekening gehouden wordt met omgevingsfactoren en maatschappelijke vraagstukken.
- Verbeteren van bedrijfsprocessen
- Vorming van nieuwe coalities
- Ontwikkeling van instrumenten
- Inspiratie en kennisdeling
- Stabiele toekomst voor de branche
Medewerkers
De derde pijler zijn de medewerkers in de sector. Zij maken het verschil! Ze verbinden, werken samen en overleggen. De mensen maken dat de sector voortdurend innoveert en ontwikkelt. De duurzame inzetbaarheid van deze drijvende kracht is daarbij belangrijk. Verschillende instrumenten dragen hieraan bij.
- Verbinden, samenwerken en overleggen
- Duurzame Inzetbaarheid van Medewerkers
- Arbeidsveiligheid
- Scholing & Opleiding
- Cao Arbeid & Gezondheid
VBZ ontwikkelde de afgelopen jaren veel instrumenten voor haar leden om MVO beleid te maken en te implementeren, zoals de Ondernemersscan, Barometer Duurzame Bakkerij en Zoetwaren en een aanpak voor duurzame inzetbaarheid medewerkers. In het MVO programma vormen deze gezamenlijk een complete aanpak voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in de bakkerij- en zoetwarenindustrie.
Wilt u op de hoogte blijven van het VBZ MVO programma? Bekijk dan onze website en volg ons op Twitter en Facebook!
Bedrijfsgegevens
- Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie
- Dagelijkse Groenmarkt 3-5
- 2513 AL Den Haag
- Zuid-Holland
- Telefoon: 070-3554700
- Website: http://www.vbz.nl