VenecaBedrijfsgegevens

 • Veneca
 • Postbus 693
 • 4200 AR Gorinchem
 • Zuid-Holland
 • Telefoon: 0183 626172
 • Website: http://www.veneca.nl

Actieve thema's

 • Arbeid

  Op verschillende vlakken werken Venecaleden aan het onderwerp arbeid.

  Als werkgever zorgen de Venecaleden voor een opleiding tot cateringmedewerker of kok. Vaak zijn cateringmedewerkers herintredende vrouwen. Via baan je toekomst zorgen zij tevens voor duurzame inzetbaarheid van hun medwerkers. Daarnaast zetten Venecaleden zich actief in voor het begeleiden, aantrekken en te werk stellen van mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt (Veneca Branchemonitor). Zij werken daar op samen met de opdrachtgever.

  Buiten werkgever kopen en verkopen de Venecaleden producten. Bij producten die uit ontwikkelingslanden komen wordt gekeken naar de diverse keurmerken om te zorgen voor een wereldwijde betere arbeidsmarkt.

   

  Keurmerken
 • Biodiversiteit

  Biologisch

  Alle Veneca-leden verkopen biologische producten. Biologische producten zijn duurzaam op vele thema's.

  Veneca heeft in haar – voor leden verplichte – Certificatieschema Contractcatering een vrijwillige module Biologisch opgenomen waarmee ze bedrijven in de gelegenheid stelt te communiceren over zelfbereide producten met biologische ingrediënten.
  De cateringbranche is koploper met de groei in verkoop van biologische producten.

  Keurmerken
 • Dierenwelzijn en -gezondheid

  Verduurzaming dierlijke producten

  Veneca is al jaren actief om dierlijke producten te verduurzamen. Zij doet dit door actief te participeren in keteninitiatieven en samen met leden ambitieniveaus te bepalen.

  Biologisch

  Alle Veneca-leden verkopen biologische producten. Biologische producten zijn duurzaam op vele thema's.

  Veneca heeft in haar – voor leden verplichte  – Certificatieschema Contractcatering een vrijwillige module Biologisch opgenomen waarmee ze bedrijven in de gelegenheid stelt te communiceren over zelfbereide producten met biologische ingrediënten.
  De cateringbranche is koploper met de groei in verkoop van biologische producten.

  Inkoopcriteria

  Samen met de overheid heeft Veneca gewerkt aan de nieuwe inkoopcriteria duurzame catering. Deze inkoopcriteria zijn zo opgesteld dat de verduurzamingswinst op de thema's het uitgangspunt is en niet de keurmerken. De overheid is een belangrijke opdrachtgever voor de catering. Afspraken maken met elkaar over verduurzaming en hoe die doel te bereiken helpt enorm om snel vorderingen te maken. De criteria laten een ambitie zien die cateraars uitdaagt steeds verder te verduurzamen. De criteria van de overheid worden eveneens veelvuldig ingezet bij andere bedrijven.

  Keurmerken
 • Eerlijke handel

  Fairtrade

  Alle bedrijven verkopen Fairtrade koffie en andere Fairtrade producten. Veneca stimuleert de deelname aan de Fairtrade week. Zo bevordert Veneca dat meer en meer mensen uit de producerende landen in hun levensbehoeften kunnen voorzien. Sociaal werkgeverschap heeft Veneca hoog in het vaandel staan.

  Keurmerken
 • Energie

  Bouw en Inrichting

  Het bouwen en inrichten van keukens en bedrijfsrestaurants begint meer en meer op rocket science te lijken. Voor architecten, installateurs en bouwbedrijven is het steeds moeilijker te navigeren in het groeiende woud van wettelijke verplichtingen. Maar met de vernieuwde Handleiding Bouw en Inrichting keukens en bedrijfsrestaurants is het vinden van de juiste weg vanaf april 2011 een stuk eenvoudiger.

  Het scala aan wettelijke regelingen en richtlijnen op het gebied van het bedrijfsrestaurant is in de praktijk niet bij alle betrokkenen bij het bouw- en inrichtingsproces bekend. Als gevolg hiervan worden fouten bij de bouw en inrichting van keukens en restaurants gemaakt die later slechts met veel geld en moeite kunnen worden hersteld. Met de handleiding worden dure fouten voorkomen en kan bij de bouw flink op tijd en kosten worden bespaard. Ook is er aandacht besteed aan duurzame apparatuur

  De handleiding is ontwikkeld door Veneca en bedoeld voor zowel de leden als niet-leden van de brancheorganisatie en voor de opdrachtgever.

 • Grondstoffen en reststromen

  Vermindering Voedselverspilling in de contractcatering

  Per jaar wordt door de Nederlandse consument veel van het gekochte voedsel weggegooid. In de contraccateringbranche is dat naar schatting tussen de 5% en 10% en is daarmee de sector met de minste voedselverspilling.

  Een onderzoek van de WUR heeft de voedselverspilling per productgroep in kaart gebracht. Vervolgens is gekeken naar de oorzaken van de voedselverspilling. Oplossingen en mogelijke maatregelen zijn met de hele branche gedeeld, waardoor verspilling nog beter kan worden tegengegaan.

  De afgelopen jaren zijn de cateraars aan de slag gegaan met de handvatten die het WUR-onderzoek heeft gegeven. Alle maatregelen die de individuele leden hebben genomen zijn geinventariseerd en er wordt een toolbox gemaakt van deze maatregelen.

  Fairtrade

  Alle bedrijven verkopen  Fairtrade koffie en andere Fairtrade producten. Veneca stimuleert de deelname aan de Fairtrade week. Zo bevordert Veneca dat meer en meer mensen uit de producerende landen in hun levensbehoeften kunnen voorzien. Sociaal werkgeverschap heeft Veneca hoog in het vaandel staan.

  Keurmerken
 • Transport

  De locaties worden zo slim mogelijk beleverd. Hierdoor is het aanlevertransport sterk verminderd. Ook wordt door sommige leveranciers een deel van het afval mee teruggenomen. Hierdoor hoeven geen aparte vrachtwagens te rijden. Ook door de veelal centrale inkoop bij één leverancier is de hoeveelheid transport geminimaliseerd.

 • Water en bodem

  Biologisch

  Alle Veneca-leden verkopen biologische producten. Biologische producten zijn duurzaam op vele thema's.

  Veneca heeft in haar – voor leden verplichte – Certificatieschema Contractcatering een vrijwillige module Biologisch opgenomen waarmee ze bedrijven in de gelegenheid stelt te communiceren over zelfbereide producten met biologische ingrediënten.
  De cateringbranche is koploper met de groei in verkoop van biologische producten.

  Fairtrade

  Alle bedrijven verkopen Fairtrade koffie en andere Fairtrade producten. Veneca stimuleert de deelname aan de Fairtrade week. Zo bevordert Veneca dat meer en meer mensen uit de producerende landen in hun levensbehoeften kunnen voorzien. Sociaal werkgeverschap heeft Veneca hoog in het vaandel staan.

  Inkoopcriteria

  Samen met de overheid heeft Veneca gewerkt aan de nieuwe inkoopcriteria duurzame catering. Deze inkoopcriteria zijn zo opgesteld dat de verduurzamingswinst op de thema's het uitgangspunt is en niet de keurmerken. De overheid is een belangrijke opdrachtgever voor de catering. Afspraken maken met elkaar over verduurzaming en hoe die doel te bereiken helpt enorm om snel vorderingen te maken. De criteria laten een ambitie zien die cateraars uitdaagt steeds verder te verduurzamen. De criteria van de overheid worden eveneens veelvuldig ingezet bij andere bedrijven.

  Keurmerken