Coop SupermarktenBedrijfsgegevens

 • Coop Supermarkten
 • Markweg 8
 • 6883 JM Velp
 • Telefoon: 026-7999666
 • Website: http://www.coop.nl

Actieve thema's

 • Arbeid

  Coop staat bekend als een professionele en duurzame organisatie met oog voor milieu, energie, gezondheid en dierenwelzijn. Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent ook aandacht hebben voor elkaar, voor onze medewerkers.

  - Mensen zoeken uitdaging in hun werk. Daarom investeert Coop in de breedste zin in haar personeel. Zo zijn er onder andere opleidingen voor winkelpersoneel, jong talent, ervaren ondernemers, versspecialisten en districtmanagers.

  - Coop geeft ook mensen met een verstandelijke handicap de kans om actief deel te nemen aan de maatschappij. We hebben circa dertig Wajongers in dienst.

  - Coop staat bekend om haar coöperatieve denk- en werkwijze. Het samenwerkingsverband met de praktijkschool Arentheem in Arnhem is daar hét bewijs van. Coop heeft op deze school een lokaal ingericht als minisupermarkt. Daar ontdekken jongeren met een leerachterstand wat een baan in de detailhandel inhoudt. Tevens bieden we de leerlingen een stageplek bij een Coop supermarkt in de buurt.

  Keurmerken
 • Biodiversiteit

  Om ook in de toekomst vis te kunnen blijven vangen, moeten overbevissing, vernietigende vangsttechnieken en milieuonvriendelijke kweekmethoden worden tegengegaan. De afgelopen jaren zette Coop al een aantal grote stappen op dit gebied:

  - Coop heeft alle bedreigde vissoorten uit het assortiment gehaald om de visstand naar de toekomst te garanderen.

  - Alle verse wildgevangen vis is MSC-gecertificeerd (Marine Stewardship Council) en ook een groot gedeelte van ons diepvriesassortiment beschikt inmiddels over het MSC-keurmerk.

  - In juni 2011 introduceerden we een eigen viswijzer die voldoet aan de normen van Stichting De Noordzee. Deze viswijzer geeft per vissoort de mate van duurzaamheid aan.

 • Dierenwelzijn en -gezondheid

  Coop heeft veel aandacht voor dierenwelzijn. Binnen diverse geledingen van de keten kijken we continu hoe we ons vleesassortiment verder kunnen verduurzamen. Ook stimuleren we onze klanten middels campagnes om bewuste keuzes te maken. Onderstaand een aantal voorbeelden van stappen die we reeds hebben gezet:

  - Keten Duurzaam Varkensvlees: varkensvlees verkopen we bij Coop onder de noemer Keten Duurzaam Varkensvlees. Uitgangspunten van Keten Duurzaam Varkensvlees zijn onder andere: minder CO2-uitstoot, het terugdringen van antibiotica, het terugwinnen van energie, 100% Nederlands en het zoveel mogelijk stimuleren van het natuurlijke gedrag van de dieren (o.a. speeltjes in de stallen).

  - Uitbreiding van ons assortiment rundvlees dat voldoet aan de één ster-criteria van de Dierenbescherming.

  - Coop verkoopt scharrelkip met twee sterren van de Dierenbescherming.

  - Er liggen ruim twintig verschillende biologische vleesproducten van het merk Bio+ in onze schappen. Deze producten hebben drie sterren van de Dierenbescherming.

  - In al onze winkels zijn Bio+ eieren en vrije uitloop eieren met de ‘Blije kip-garantie’ beschikbaar. Deze eieren zijn afkomstig van kippen die in natuurlijke omstandigheden leven (o.a. vrije uitloop en natuurlijke voeding).

  Keurmerken
 • Eerlijke handel

  Coop levert een steeds uitgebreider assortiment producten die op extra verantwoorde wijze worden geproduceerd. Voorbeelden hiervan zijn biologische, Fairtrade-gecertificeerde en UTZ-gecertificeerde producten. Door een intensivering in communicatie brengen wij deze producten steeds meer onder de aandacht bij onze consumenten. Hieronder een aantal voorbeelden:

  - Begin 2012 zijn we volledig overgestapt op Fairtrade-gecertificeerde bananen uit Ecuador. Daarmee zetten we een flinke stap richting verdere verduurzaming. Klanten van Coop dragen, zonder dat ze meer hoeven te betalen, met de aankoop van deze bananen bij aan betere werk- en leefomstandigheden van bananenboeren in het Zuid-Amerikaanse land.

  - Coop is medelicentiehouder van Bio+, een snelle groeier binnen dit verantwoorde segment. Binnen diverse productgroepen verkopen wij producten van Bio+. Bio+ is een betrouwbaar biologisch merk met lekkere producten van natuurlijke komaf. De producten zijn geproduceerd en verkregen met respect voor mens, dier en onze leefomgeving.

  - Sinds januari 2012 wordt voor ons huismerk Markant hagelslag- en vlokkenassortiment UTZ gecertificeerde cacao ingekocht. Door te kiezen voor verantwoord geproduceerde cacao, dragen wij bij aan het verbeteren van de levensstandaard voor cacaoboeren en hun families.

  - Ons gehele thee-assortiment van het huismerk Markant is Fairtrade gecertificeerd.Deze certificering geeft aan dat de thee tegen een eerlijke prijs onder internationale Fairtrade handelsvoorwaarden is ingekocht bij plantages in ontwikkelingslanden.

  - Alle chocoladeletters die Coop verkoopt zijn duurzaam. De boeren hebben een eerlijke prijs ontvangen voor hun cacao en bij de productie is rekening gehouden met het milieu.

  Keurmerken
 • Emissies naar de lucht

  Coop draagt op verschillende manieren bij tot het reduceren van klimaatbelasting.

  - In onze logistieke organisatie is afgelopen jaar veel aandacht geschonken aan duurzame logistiek. Met name op het gebied van transport zijn veel inspanningen verricht om het brandstofgebruik en CO2-uitstoot terug te dringen. Dit heeft in 2011 geresulteerd in een totale reductie van brandstofverbruik van ruim 5% ten opzichte van 2010. Stappen die zijn genomen zijn bijvoorbeeld:  

  - Routeoptimalisaties en het terugbrengen van uitlevermomenten voor winkels met als gevolg: minder brandstofverbruik.

  - We blijven voortdurend werken aan een hoge beladingsgraad van onze vrachtwagens.

  - We voeren inmiddels testen uit met zogenaamde Dubbeldeck-trailers om tot een grotere laadcapaciteit te komen.

  - Coop werkt continu samen met transporteurs aan de inzet van modern materieel. Voorbeelden hiervan zijn de inzet van fluistertrailers en Euro5-vrachtwagens. Onze transporteurs beschikken over een Lean and Green Award, wat betekent dat zij zich actief inspannen om hun logistieke proces duurzamer te maken.

   

 • Energie

  Coop spant zich al jaren in voor een beter milieu. Dit doen wij op het gebied van energiebesparing op verschillende manieren.

  - Coop heeft de meerjarenafspraak ‘Energy Efficiency Plan’ ondertekend, waarbij energiebesparing een belangrijk speerpunt is. We maken gebruik van verschillende energiebesparende programma’s en verdiepen ons in de nieuwste duurzame technieken.

  - Coop heeft de meerjarenafspraak ‘Energy Efficiency Plan’ ondertekend, waarbij energiebesparing een belangrijk speerpunt is. We maken gebruik van verschillende energiebesparende programma’s en verdiepen ons in de nieuwste duurzame technieken.

  - Coop wil de bestaande wandkoelmeubelen vervangen door nieuwe energiezuinige meubelen met geïntegreerde dagafdekking of dagafdekking toepassen op bestaande meubelen. Eind 2012 moet circa 60 procent van alle Coop-filialen over dagafdekking op de wandkoelmeubelen beschikken. In 2015 zijn alle filialen voorzien zijn van dagafdekking. De plaatsing van dagafdekking op vriesmeubelen is in 2010 bij alle filialen gerealiseerd.

  - Coop Supermarkten is in 2011 in al haar filialen overgeschakeld op 100 procent groene stroom. Ook een groot aantal ondernemers maakt gebruik van groene stroom.

  - Coop past haar verlichtingsplan continu aan om met minder energie dezelfde lichtopbrengst en hetzelfde resultaat te krijgen:

  - door gebruik te maken van nieuwe technieken en betere spiegeloptieken;

  - in onze distributiecentra zijn we van conventionele TL-verlichting overgestapt naar HF-verlichting (hoog frequent) met een TL5-buis;

  - ons kantoorpand te Velp is geheel voorzien van een weersafhankelijk klimaatbeheerssysteem, warmtewisselaars, aanwezigheidsmelders verlichting en daglichtafhankelijke HF-verlichting met een TL5-buis.

 • Transport

  In onze logistieke organisatie is afgelopen jaar veel aandacht geschonken aan duurzame logistiek. Met name op het gebied van transport zijn veel inspanningen verricht om het brandstofgebruik en CO2-uitstoot terug te dringen. Dit heeft in 2011 geresulteerd in een totale reductie van brandstofverbruik van ruim 5% ten opzichte van 2010. Stappen die zijn genomen zijn bijvoorbeeld:  

  - Routeoptimalisaties en het terugbrengen van uitlevermomenten voor winkels met als gevolg: minder brandstofverbruik.

  - We blijven voortdurend werken aan een hoge beladingsgraad van onze vrachtwagens.

  - We voeren inmiddels testen uit met zogenaamde Dubbeldeck-trailers om tot een grotere laadcapaciteit te komen.

  - Coop werkt continu samen met transporteurs aan de inzet van modern materieel. Voorbeelden hiervan zijn de inzet van fluistertrailers en Euro5-vrachtwagens. Onze transporteurs beschikken over een Lean and Green Award, wat betekent dat zij zich actief inspannen om hun logistieke proces duurzamer te maken.